як вибрати озиму пщеницю


Озима пшениця — цінна продовольча культура, яку люди вирощують з найдавніших часів. Містить оптимальний баланс білків, жирів і вуглеводів для виробництва продукту першої необхідності — хліба.
Вчені знайшли насіння цієї зернової культури під час розкопок стародавнього житла людини і датували віком приблизно 7 тисяч років до нашої ери. Вважається, що на Русі озима пшениця з’явилася трохи пізніше. Знайдені при розкопках злаки мали вік близько 4 тисяч років до нашої ери. Історики впевнені, що російські вирощували зерно не тільки для власного прожитку, а й торгували ними з іншими країнами.рекомендую Агролига

В даний час озима пшениця займає важливе місце в продовольчій політиці Російської Федерації. Під цю зернову культуру виділено величезні площі, а сівбу озимої пшениці щороку перетворюється у важливий державний захід.

Ця зернова культура належить до однорічних рослин роду м’ятликових, включає в себе 22 види і розмножується насінням. Чим крупніше зерно, тим більше у рослини шанс перенести сувору зиму і зберегти запас поживних речовин до весни. Тому перед сівбою озимої пшениці проводиться сортування — занадто дрібні зерна вибраковуються. Детальніше дізнатися про особливості обробітку ви можете на нашому Форумі.

Зображення

Озима пшениця дуже вимоглива до дотримання технологій вирощування. Для отримання хорошого врожаю необхідно дотримуватися встановлені агротехнічні норми. Так як ріст і розвиток рослини прямо залежить від багатьох зовнішніх факторів — особливості клімату, грунту, вологості, внесення добрив і інших показників.

Озима пшениця відмінно підходить для вирощування на території РФ як морозостійка культура. Якщо строки сівби дотримані вірно, то взимку рослина без проблем переносить зниження температури до мінус 20. Про те, в які терміни потрібно починати сівбу, ви можете дізнатися на нашому Форумі.

Збирання озимої пшениці здійснюється переважно однофазним методом із виділенням зерна з колоса. Цей спосіб називається також пряме комбайнування