Іспанські фахівці з Інституту аграрних досліджень Валенсії створили машину, здатну визначати згнилі апельсини і класифікувати за якістю мандаринові дольки і вибраковувати їх. Ще один пристрій допомагає фермерам збирати врожай безпосередньо на полях. Обидві версії використовують камери для відбору фруктів.

В даний час зіпсовані апельсини вручну відбраковуються в темних приміщеннях при допомозі ультрафіолетового світла, який виявляє ефірні олії в пошкодженій шкірці. Ця робота обмежена за часом, оскільки пов’язана з випромінюванням. Нова машина дозволяє автоматизувати цей процес.

На початковому етапі розробки іспанські фахівці використовували методи магнітної резонансної томографії, аксіальної комп’ютерної томографії та рентгенівську зйомку. Однак від них довелося відмовитися із-за високих витрат. Зараз в машині застосовується гиперспектральное сканування, яке дозволяє визначати хімічний склад шкірки, який змінюється, якщо фрукт перезріло або зіпсований, повідомляє Alphagalileo.