Про те, що гігантські панди погано розмножуються в неволі, відомо давно. Нове дослідження, опубліковане в журналі Biology of Reproduction, проливає світло на інтимне життя цих тварин. Як виявилося, самці гігантських панд готові до спаровування протягом шести і більше місяців у році, а ось у самок сексуальне бажання з’являється лише від одного до трьох днів у році.

За словами автора роботи Коппера Аиткена-Палмера, «для того щоб знайти самок і забезпечити відтворення, самцям доводиться долати значні відстані по важкопрохідної місцевості». Період розмноження у самок гігантських панд припадає на період з лютого по травень. Протягом цього періоду в окремих самок є один-три дні для спарювання.

Дослідники спостерігали за 8 самцями гігантських панд, що живуть в Природному заповіднику великих панд в Ченду. За словами вчених, підвищення рівня тестостерону і зміна поведінки самців спостерігалося за 3-5 місяців до готовності самок до спаровування. Зниження рівня гормонів у самців і падіння їх репродуктивного потенціалу припадає на червень.

Самка гігантської панди виробляє на світ один-два дитинча раз у два роки, тому відновлення їх популяції в природі досить складний і повільний процес, кажуть дослідники. В даний час в горах в центральній частині Китаю залишилося близько 1,6 тис. панд, повідомляє ABC.net.au.