Голландські вчені близькі до отримання штучної їжі, вирощеної в лабораторних умовах. Дослідникам вдалося створити кілька зразків м’язової тканини зі стовбурових клітин. Мета проекту – пошук більш ефективного способу виробництва м’яса.

За словами професора Марка Посту, який представив підсумки роботи на конференції в Канаді, створення синтетичного м’яса може зменшити рівень споживання звичайного м’яса на 60%.

В ході експерименту вченим з університету Маастрихта вдалося синтезувати невеликі шматочки м’язової тканини розміром 2 см на 1 см товщиною 1 мм Штучне м’ясо має білий колір і нагадує нарізку з кальмарів. Восени цього року дослідники мають намір створити повноцінний гамбургер, змішавши отриману тканина з кров’ю і вирощеним жиром.

Вартість одного такого гамбургера буде висока – близько 200 тис. фунтів стерлінгів, однак після того, як технологія буде впроваджена у виробництво витрати на отримання штучного м’яса значно скоротяться, впевнені вчені. Гамбургер буде невдалим, тому ми повинні подумати над смаковими добавками, продовжують дослідники.

Вирощене в лабораторії м’ясо буде більш ефективним у виробництві. Так для отримання 15 г білка тваринного походження традиційним способом необхідно 100 г рослинного білка в якості живлення корів і свиней (ефективність становить 15%). «ККД» нового способу становить 50%, повідомляє BBC.